Sayfalar

Çarşamba, Kasım 26, 2014

Pırasalı Kıymalı Börek



























Evdeki pırasaları değerlendirmek hem de ev halkına pırasa yetirmek için haftasonu hazırladım bu böreği. Çok kişiye de tatmak nasip oldu; yiyen herkes çok beğendi. İçindeki pırasa hiç farkedilmiyor. Bol soğanlı hazırlamış gibi oluyor iç harcı.

Malzemeler:

  • 5 adet yufka
  • 600 gr kadar pırasa
  • 150 gr kıyma
  • 1,5 yemek kaşığı salça
  • 1,5 su bardağı süt
  • 3 yumurta
  • 1/2 su bardağı zeytinyağı
  • çörek otu
  • tuz, karabiber
Hazırlanışı:

Pırasaları boyuna ikiye bölün ve yarım cm. kalınlığında doğrayın. Tavaya biraz zeytinyağı koyun, ısınınca pırasaları ekleyin. Biraz kavurduktan sonra kıymayı ilave edin. Kıyma suyunu salıp çektikten sonra salçasını ekleyin. Daha sonra tuz ve karabiberde ilave edip ocağın altını kapatın.

Sos için süt, yağ ve yumurtaları ( 1 sarıyı üzeri için ayırın)  bir kapta çırpın. Yufkaların birini tezgaha serin. Yufkanın her tarafına bol miktarda hazırladığınız sütlü karışımdan yayın. İç harç malzemesini de yufkanın her tarafına gelecek şekilde minik parçalar halinde koyun. Yufkayı bir kenarından rulo yaparak ortaya kadar gelin. Burda yufkayı bıcakla keserek yapladığınız tepsiye uzun şekilde yerleştirin. Tezgahtaki yarın yufkayıda yine rulo yaparak tepsiye yerleştirin. Tepsiye koyarken ben kısa kenara yerleştirdim ve uzun gelen kısmı yana doğru devam ettim. Diğer yufkayıda bunun bittiği yere ekleyerek devam ettim. Tepsi dolana kadar bu şekilde devam edin. Ayırdığınız yumurta sarısına bir miktar sütlü iç harçtan ekleyerek çırpın. Böreğin üzerine fırça ile sürüp dilerseniz çörek otu serpin. Dilimleyerek önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar 25 dk. kadar pişirin. Ilık olarak servis edin.
Afiyet olsun...


Hiç yorum yok: